Welke verschillende sieraden materialen gebruiken wij?

In deze blog zullen wij aan jou informatie geven over de verschillende sieraden materialen, waarmee onze minimalistische sieraden zijn opgebouwd en gemaakt. Elk soort materiaal heeft zijn eigen kenmerken en zijn voor- en nadelen die hieronder vallen te lezen.
Welke verschillende sieraden materialen gebruiken wij?

Gold-plated

Als een minimalistische sieraad gold-plated is, betekent dit dat het sieraad is gemaakt van een onedel metaal met daarover een laagje goud of zilver. De techniek die voor deze sieraden wordt gebruikt is elektroplating, hierdoor blijft het laagje goud of zilver hechten aan het metaal: vandaar ook de naam ‘plated’. Bij dit soort sieraden kan het na verloop van tijd gebeuren dat het groen uitslaat, dit heeft te maken met de zuurgraad van de huid wat bij iedereen anders is. Het sieraad kan je weer schoon krijgen door het voorzichtig te poetsen met een zachte doek en wat warm water. Het beste voor deze sieraden is om ze niet altijd te dragen en af te doen bij bijvoorbeeld: zwemmen, sporten en douchen. Dit is dus het perfecte sieraad als je van goud of zilver houdt, daarbij komt ook nog eens dat de prijzen enorm meevallen!

Legering

Een legering bestaat niet uit één soort materiaal, maar wordt gemaakt van verschillende soorten metalen. Een voorbeeld hiervan is messinglegering, wat ook wel brass wordt genoemd: dit is een combinatie van zink en koper. Een nadeel van een brass sieraad is, is dat het op een gegeven moment gaat roesten waardoor het een vintage look krijgt. Ook dit ligt aan de zuurtegraad van je huid. De één vindt een vintage look leuk en de ander niet. Als je het absoluut niet mooi vindt moet je op gaan letten bij het gebruik van chemische producten, zoals parfum en schoonmaakmiddelen (ervoor zorgen dat het sieraad daar niet mee in aanraking komt). Daarentegen is het grote voordeel van minimalistische sieraden die gemaakt zijn van een legering de lage prijs.

Stainless steel

Stainless steel wordt ook wel roestvrijstaal (RVS) genoemd. Sieraden die gemaakt zijn van roestvrij staal zijn zeer sterk en kunnen niet gaan roesten. Bovendien zijn ze zeer draagbaar, want het is een erg licht materiaal. Het enige puntje waar je op moet letten is: aanraking met chloor, daar is het sieraad erg gevoelig voor. Als je gaat zwemmen, doe dan gelijk dit soort sieraden af. Daar staat tegenover dat roestvrij staal anti-allergisch is. Veel studenten zijn gek op stainless steel vanwege de glans (of mat als het met precisie geborsteld is), toon en textuur. Nog een voordeel van roestvrij stalen sieraden is dat ze niet verkleuren, dit spreekt de studenten zeer aan. Sieraden gemaakt van rvs lijken op zilver, maar zijn een goedkoper alternatief!

Zirkonia

Zirkonia is een nabootsing van de diamant. Het is de meest populaire kunstmatige steen. Met het blote oog is het verschil haast niet te onderscheiden. ‘Wat technische informatie’: een diamant scoort op de schaal die de hardheid aangeeft (de schaal van mohs) een 10 en zirkonia een 8,5, dus zirkonia is ook zeer goed bestand tegen krassen. Zirkonia wordt gemaakt door de twee elementen zirkonium en zirkonium oxide te smelten en te verhitten tot 5000 graden. Als de steen is afgekoeld wordt deze uiteindelijk geslepen in de vorm van een diamant. Zirkonia is een imitatiediamant, voor ook weer een betaalbare prijs!

Natuursteen

Minimalistische sieraden met natuurstenen zijn altijd uniek en zorgen er dus voor dat je een sieraad hebt wat niemand anders heeft. Een bekend voorbeeld zijn lavasteen kralen. Lavasteen ontstaat na een vulkaanuitbarsting logischerwijs uit gestolde lava en kan voorkomen in verschillende kleuren. Je kan de verschillende soorten natuursteen makkelijk combineren met veel andere materialen, ook heb je er nog eens weinig tot geen onderhoud aan. Het enige wat er kan gebeuren is dat er vettigheid van je huid op de stenen komt, waardoor ze er niet meer zo fraai uitzien. Je kan dan gemakkelijk deze sieraden schoonmaken met een niet al te natte doek.

Leer

Het materiaal leer is vooral terug te vinden bij onze heren armbanden. Het is een ruig/ stug materiaal, maar kan ook heel stijlvol in combinatie met andere sieraden overkomen. Het is gemakkelijk te combineren met andere kleuren en materialen. Het kan allemaal! Een ander voordeel van leer is dat het een heel stevig materiaal is en daardoor lang meegaat. Na de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe leren armband kan deze wat stijf aanvoelen, maar naar verloop van tijd zal dit soepeler worden. Het enige nadeel wat ‘sommige’ mensen kunnen ervaren van leer is dat men een allergische reactie krijgt: dit komt niet zozeer door het leer zelf, maar door de bewerking ervan met een ander materiaal. In dat geval is de tip het mijden van contact tussen je huid en het leer. Tot slot is het materiaal leer op zichzelf niet een heel duur materiaal, waardoor het dus vaak wordt gebruikt voor heren sieraden.